Gerecycled Teakhout - Wat is dat nu precies?

De laatste jaren zie je een groeiende trend in het gebruik van gerecycled teakhout. Het heeft een andere look dan nieuw plantagehout. Bij gerecycled teakhout zie je bijvoorbeeld veel meer karakter en structuur terug, en het heeft de zogenaamde 'geleefde look'. 

 

Nieuw Plantage Teak Gerecycled Teak Teak met opvul stukjes


Waar komt gerecycled teakhout vandaan?

Het hout wordt terug gewonnen uit verschillende bronnen. Bijvoorbeeld uit oude treinbielzen, huizen, meubelen etc. Het hout dat gebruikt wordt voor de meeste van onze meubelen komt vanuit Indonesië. Doordat dit hout gebruikt wordt is het ook goed voor de lokale bevolking die op hun beurt het hout kunnen verkopen.

 

Hoe wordt het gemaakt en verwerkt in het teakhout.

De gerecyclede stukken hout worden zorgvuldig geselecteerd op lengte, dikte en breedte per meubel en vervolgend verwerkt in het meubel. Men zorgt ervoor dat er zo min mogelijk verlijmt hoeft te worden zodat de stukken een geheel vormen.

Soms worden voor de meubelen opvulstukjes gebruikt om een grote plank te maken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ergens een dode knoest zat, of als een stukje hout niet meer goed was. Het opvullen gebeurt dan met een stevige houtlijm waardoor dit niet een zwak punt is en/of kan worden. Opvulling geeft daarnaast een mooi karakter aan het meubel en zorgt niet voor verzwakking van het meubel. 

 

Kan het hout gaan werken, en verkort dat de levensduur?

Wanneer het meubel wordt blootgesteld aan zonlicht en regen kan het hout een beetje gaan werken en kleine scheurtjes vertonen. Het verkort niet de levensduur maar zorgt wel voor een stoer en robuust karakter van het tuinmeubel. Eventuele scheurtjes hoeft u dan ook niet op te vullen, het meubel blijft net zo sterk als wanneer u hem kocht!