DE MOOISTE COLLECTIE LUXE TUINMEUBELEN
Trees For AllFSCTrustmark
0
DE MOOISTE COLLECTIE LUXE TUINMEUBELEN

Overweeg je een terrasoverkapping? Dit moet je weten

Terrasoverkapping: wordt het een tuinoverkapping, een veranda of pergola?

Sommigen beweren dat een veranda een ander woord is voor terrasoverkapping; enkel een andere naam voor hetzelfde beestje dus, namelijk: een overkapping die is verbonden aan je woning en aan alle zijden is geopend – behalve de bovenzijde, dat spreekt. Beide gaat het om een aanbouw die steunt op palen, simpel gezegd.

Niet alle tuinexperts zijn het hiermee eens. Bij een veranda, zegt de oplettende expert, is de vloer gelijk aan de woning en geeft een balustrade, of glazen zijwand, de grens aan. Een veranda maakt op die manier meer deel uit van een woning dan een terrasoverkapping. Plus: voor een veranda moet je vaak een bouwvergunning aanvragen.

Een pergola is een vrijstaande terrasoverkapping en niet verbonden aan een woning. Ook een pergola is aan alle zijden geopend, soms ook van boven – maar daarover later meer. Tot slot is er de tuinoverkapping, simpelweg een verzamelnaam voor pergola, terrasoverkapping en veranda. De criteria: als het maar een overkapping betreft in een tuin.

Terrasoverkapping
Terrasoverkapping

Een houten terrasoverkapping of een van aluminium?

Past een houten terrasoverkapping of een van aluminium je beter? Hout en aluminium zijn de meest gebruikte materialen voor het frame van een terrasoverkapping. Aluminium is duurzaam, licht maar ijzersterk materiaal dat geschikt is voor terrasoverkappingen waarin glas is verwerkt – de zijpanden, maar ook het dak kunnen van glas zijn. Het fijne aan aluminium is dat het enorm onderhoudsvriendelijk is en een leven lang meegaat.

Hout is zwaarder, maar geeft een natuurlijke uitstraling en is makkelijk te bewerken (geef je overkapping eens een lik verf bijvoorbeeld). Wie een houten overkapping wenst: douglas hout is ideaal, het is een warme houtsoort met een lange levensduur. Check wel even of je douglas hout een FSC-keurmerk heeft. Bij Dutch Garden zijn we verknocht aan de terrasoverkappingen van Suns, die zijn van prachtig gepoedercoat aluminium en hebben een heleboel andere praktische en stijlvolle features.

 

Onze favoriete au naturel tuinmeubelen

Een terrasoverkapping met glazen of kunststof dak? Of met een oprolbaar doek?

De dakbedekking van een terrasoverkapping of pergola is vaak van glas of van polycarbonaat (plexiglas), maar een oprolbaar doek biedt ook soelaas – bijvoorbeeld bij een pergola waarbij geen dakbedekking geleverd wordt. Let wel: een doek moet bij wind of regen wel direct opgerold en droog opgeborgen worden.

Wat dat betreft heeft elk nadeel z’n voordeel, en andersom. Waar glas makkelijk schoon te houden is, hechten algen en mossen zich met plezier aan een kunststof dak. Aan de andere kant: een glazen dak is zwaar en stelt meer eisen aan de constructie van een terrasoverkapping dan een dak van kunststof. Regen maakt op z’n beurt meer lawaai op een dak van kunststof dan op een dak van glas. Máár: kunststof is dan weer praktisch onbreekbaar, glas is dat niet, maar waar glas krasbestendig is, is kunststof krasgevoelig… You make the call.

Ga je voor glas, dan is speciaal isolatieglas geen overbodige luxe; het voorkomt dat het te warm wordt op het terras. Ook een optie: zonwering. Met speciale rolgordijnen – screens zo je wilt – kun je je terrasoverkapping bedekken en zo de warmte tackelen. Rolgordijnen zijn zonwerend en winddicht. Tot slot kun je kiezen voor een dak met shutters, handige aluminium lamellen die je open of dicht kunt draaien.

Shop terrasoverkappingen

Terrasoverkapping Rota Suns

Meer tuininspiratie

Neem een virtueel kijkje bij ons

Benieuwd naar onze showroom? Neem alvast een digitaal kijkje! Navigeer met onderstaande pijlen naar binnen en bekijk hoe onze showroom eruit ziet.