Zwarte vlekken uit teakhout verwijderen, hoe doe ik dat?

‘Wij hebben sinds een maand of 5 een teakhouten tuintafel die een paar maanden in de schuur heeft gestaan. Nadat we de tafel weer in gebruik namen, bleek dat er allemaal zwarte vlekken op zaten (schimmel volgens mij? Of zijn het gewoon vochtvlekken?). Hoe krijgen wij dit weer weg? Help!’

Deze vraag krijgen wij regelmatig, hoe kun je het beste zwarte vlekken uit teakhout verwijderen? Geen zorgen, wij gaan je vertellen wat je wel en niet moet doen, hoe je dit het beste kunt doen en zelfs wat je kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Om te beginnen eerst even een stukje over wat teakhout precies is en wat dit hout zo duurzaam maakt.

 

Oorsprong van teakhout

Van oorsprong komen teakbomen voor in een gordel die loopt van India naar Thailand en Laos. Ruim voor de tweede wereldoorlog is men de boom gaan aanplanten in Afrika en in Centraal- en Zuid-Amerika. Hout groeit in deze gebieden nog sneller dan in de oorspronkelijke gebieden. Bij blootstelling aan het zonlicht verdwijnen deze kleuren en wordt het hout goudbruin. Dit is de kleur zoals wij die allemaal kennen, een warme, honingbruine kleur. En het woord ‘teak’? Dat is afkomst van het Indiase woord Tekka, Tek of Teka. Dit stamt af van de boom waar het teak naar vernoemd is, de Tectona Grandis.  

Teakhout is enorm hard en duurzaam en neemt zelfs geen water meer op als het volledig gedroogd is. Om die reden wordt het gebruikt bij de scheepsbouw (jachten), maar ook in tuinmeubelen. Misschien een gekke vergelijking, maar die staan ook meestal het hele jaar buiten en worden daarbij ook flink nat.

Leuk detail: teakhout is ook gebruikt in de Gouden Koets die in 1901 voor de Koninklijke Familie gebouwd is.

 

Hoe krijgt teakhout zwarte vlekken?

Vaak wordt gedacht dat teakhout zwarte vlekken krijgt doordat het weer erin gaat zitten of dat het vlekken van eten of drinken zijn. Dat is echter niet zo. De zwarte vlekken die zich vormen over tijd zijn schimmels. Deze schimmels ‘voeden’ zich met de teakolie die in het product aanwezig is. 

 

Hoe-verwijder-ik-zwarte-vlekken-uit-teakhout

 

Wat moet ik doen om de zwarte vlekken in teakhout te verwijderen?

Je kunt de zwarte vlekken verwijderen door het teakhout te behandelen met groene zeep, het teakhout te schuren, en nog meer. Helaas werkt dit niet blijvend, de zwarte vlekken verwijder je hier wel mee, maar ze (de schimmels) komen daarna snel weer terug. Daar moet toch iets aan te doen zijn? Zeker weten! We gaan het teakhout schoonmaken en daarna behandelen voor een optimale bescherming tegen de zwarte vlekken. Daarbij wordt het direct ook beschermd tegen andere invloeden, het teak wordt namelijk water- en vuilafstotend gemaakt. Het beschermt ook tegen verdere schimmel- en algengroei en zorgt voor herstel van de originele kleur. Dit allemaal krijg je voor elkaar als je het teakhout schoonmaakt en behandelt met 2 producten, Teak Cleaner voor het schoonmaken en Teak Shield voor het behandelen. Beide producten zijn van Golden Care, een bedrijf dat sinds 1996 gevestigd is in het zuiden van Nederland en zich toelegt op de verzorging en bescherming van tuinartikelen. Golden Care heeft een flink assortiment aan schoonmaakproducten en onderhoudsmiddelen, onder andere voor textiel, wicker, kunststof, bbq, etc. Deze schoonmaakmiddelen kan je hier vinden, of kom langs in onze showroom voor uitgebreid advies!

Hieronder vind je stapsgewijs de methode om de zwarte vlekken uit je teakhout te verwijderen. Het is belangrijk dat dit in deze volgorde gebeurt voor een optimaal resultaat! 

 

Stap 1: Teak Cleaner

Als je je teakhouten tuinmeubelen behandelt met Teak Cleaner, zorgt u een complete reiniging zoals geen ander product dit kan. Naast het schoonmaken, zorgt u direct voor het herstel van de oorspronkelijke lichtbruine kleur. Voordat je het teakhout gaat schoonmaken, is het belangrijk dat je het hout vochtig maakt. Daarna de fles Teak Cleaner goed schudden voor gebruik. Behandel het teakhout met een spons of een zachte doek. Zorg dat het hele oppervlak gedaan is en laat het enkele minuten intrekken. Borstel vervolgens het teakhout schoon met een schuurspons in dezelfde richting als de groeven. Als laatste even goed afspoelen met water. Als het teak ruw aanvoelt na het reinigen, even opschuren met fijn schuurpapier en wacht tot het teak goed droog is. Zo zorg je ervoor dat het teakhout goed schoon en glad is en klaar is voor stap 2. 

 

Golden-Care-Teak-Cleaner

 

 

Stap 2: Teak Shield

Teak Shield beschermt het hout tegen schimmel- en algengroei! De krachtige water- en vuilafstotende werking zorgt er op die manier voor dat u nóg langer kan genieten van uw teak in originele staat. De aangebrachte laag is onzichtbaar en zorgt niet voor verkleuring. Om die reden behoudt uw teak de warme, originele kleur! U hoeft Teak Shield slechts een aantal keren per jaar aan te brengen. Voor maximaal resultaat behandelt u de bovenkanten van de tafelbladen een enkele keer meer. 

Je brengt Teak Shield gemakkelijk aan met behulp van de bijgeleverde doek. Schud de fles goed voor gebruik en breng een dunne laag aan. Wacht enkele minuten en breng vervolgens een tweede laag aan. Wacht tot de tweede laag ingetrokken is en klaar! Meer hoef je niet te doen om de zwarte vlekken te verwijderen en daarnaast je teakhout optimaal te beschermen tegen water, vuil, vlekken en invloeden van het weer.

 

Golden-Care-Teak-Shield

 

 

Nu rest je nog maar één ding te doen! En dat is uiteraard heerlijk genieten van je teakhouten meubelen zonder zwarte vlekken!