TOT 9 JANUARI IS ONZE SHOWROOM GESLOTEN WEGENS UITBREIDING
Trees For AllFSCTrustmark
0
TOT 9 JANUARI IS ONZE SHOWROOM GESLOTEN WEGENS UITBREIDING

Hoe verwijder ik zwarte vlekken uit teakhout?

Oorsprong van teakhout

Van oorsprong komen teakbomen voor in Zuidoost Azië, met name uit landen als Thailand, Indonesië, Birma, Java en India. Teakhout vind je van nature vooral in oerwouden; door kolonisatie werd het hout ook op plantages gekweekt.

Er zijn drie verschillende soorten teakbomen, maar er is er maar één geschikt om (tuin)meubelen van te maken, de Tectona Grandis. De eerste jaren groeit deze boom het meeste, maar het duurt minimaal 60 jaar voor het hout ook daadwerkelijk gebruikt kan worden. Wanneer de boom in zeer gunstige omstandigheden groeit, kan-ie wel 45 meter hoog worden, met een diameter tussen de 1m80 en 2m40. Hoe ouder de boom wordt, hoe meer olie ze bevat. Deze olie zorgt ervoor dat het hout weersbestendig is en dat schimmel en houtrot geen kans krijgen.

Teakhout is enorm hard en duurzaam en neemt geen water meer op als het volledig gedroogd is. Om die reden is teakhout zo geschikt voor de scheepsbouw, maar ook voor tuinmeubelen. Saillant detail: voor de Gouden Koets die in 1901 voor de Koninklijke Familie gebouwd is, werd teakhout gebruikt.

Click Schommelstoel

Hoe krijgt teakhout zwarte vlekken?

Vaak wordt gedacht dat teakhout zwarte vlekken krijgt doordat het weer erin gaat zitten, of dat de vlekken het resultaat zijn van etensresten of geklieder met drinken. Dat is niet zo. De zwarte vlekken die zich vormen over tijd zijn schimmels. Deze schimmels ‘voeden’ zich met de teakolie die in teakhout aanwezig is.

Onze producten voor het onderhouden van je tuinmeubelen

Wat moet ik doen om de zwarte vlekken in teakhout te verwijderen?

Je kunt de zwarte vlekken verwijderen door het teakhout te behandelen met groene zeep, of het teakhout te schuren. Helaas zijn groene zeep en een schuursessie geen blijvende oplossingen. De zwarte vlekken verwijder je er weliswaar mee, maar de schimmels niet. En die laatste zullen vrij snel weer terugkomen.

Er moet toch iets aan te doen zijn? Absoluut! Voortaan maak je het teakhout schoon met Teak Cleaner en behandel je het erna met Teak Shield voor een optimale bescherming tegen zwarte vlekken en ander leed. Want met Teak Shield wordt het teakhout direct water- en vuilafstotend gemaakt, waardoor het ook beschermt tegen verdere schimmel- en algengroei. Nog een plusplunt: Teak Cleaner en Teak Shield zorgen voor herstel van de originele kleur.

Beide producten zijn van Golden Care, een bedrijf dat sinds 1996 gevestigd is in het zuiden van Nederland en zich toelegt op de verzorging en bescherming van tuinartikelen. Golden Care heeft een flink assortiment aan schoonmaakproducten en onderhoudsmiddelen, onder andere voor textiel, wicker, kunststof, barbecue… en teakhout dus. Deze schoonmaakmiddelen kan je hier vinden, of kom langs in onze showroom voor uitgebreid advies.

Hieronder vind je stapsgewijs de methode om de zwarte vlekken uit je teakhout te verwijderen. Het is belangrijk dat je de juiste volgorde aanhoudt voor een optimaal resultaat.

SUNS Marbella loungeset

Stap 2: Teak Shield

Teak Shield beschermt het hout tegen schimmel- en algengroei. De krachtige water- en vuilafstotende werking zorgt er op die manier voor dat je nóg langer kunt genieten van je teakhout in originele staat.

De aangebrachte laag is onzichtbaar en zorgt niet voor verkleuring. Om die reden behoudt je teakhout de warme, originele kleur. Je hoeft Teak Shield slechts een paar keer per jaar aan te brengen. Voor maximaal resultaat behandel je de bovenkanten van de tafelbladen een keertje extra.

Je brengt Teak Shield gemakkelijk aan met behulp van de bijgeleverde doek. Schud de fles goed voor gebruik en breng een dunne laag aan. Wacht enkele minuten en breng vervolgens een tweede laag aan. Wacht tot de tweede laag ingetrokken is en voilà, klaar is kees! Meer hoef je niet te doen om de zwarte vlekken te verwijderen en daarnaast je teakhout optimaal te beschermen tegen water, vuil, vlekken en invloeden van het weer.

Nu rest je nog maar een ding… En dat is heerlijk genieten van je teakhouten meubelen zonder zwarte vlekken.

SUNS Marbella loungeset

Neem een virtueel kijkje bij ons

Benieuwd naar onze showroom? Neem alvast een digitaal kijkje! Navigeer met onderstaande pijlen naar binnen en bekijk hoe onze showroom eruit ziet.