Groene aanslag van teakhout verwijderen

"Hallo experts,

Graag zou ik goede tips krijgen hoe ik het beste mijn teak-houten tuinmeubelen kan ontdoen van de groene aanslag en prut die er in de loop van de winter op 'gegroeid' is."

In onze vorige blog hebben we behandeld hoe je het beste zwarte vlekken uit teakhout kunt verwijderen, nu gaan we het hebben over hoe je het beste groene aanslag van teakhout kunt verwijderen. Een vraag die we vaker krijgen en het proces is makkelijker dan je denkt!

 

Oorsprong van teakhout

Waar komt teakhout eigenlijk vandaan? Van oorsprong komen teakbomen voor in een gordel die loopt van India naar Thailand en Laos. Ruim voor de Tweede Wereldoorlog is men de boom gaan aanplanten in Afrika en in Centraal- en Zuid-Amerika. Hout groeit in deze gebieden nog sneller dan in de oorspronkelijke gebieden. Bij blootstelling aan het zonlicht verdwijnen deze kleuren en wordt het hout goudbruin. Dit is de kleur zoals wij die allemaal kennen, een warme, honingbruine kleur. En het woord ‘teak’? Dat is afkomst van het Indiase woord Tekka, Tek of Teka. Dit stamt af van de boom waar het teak naar vernoemd is, de Tectona Grandis.  

Teakhout is enorm hard en duurzaam en neemt zelfs geen water meer op als het volledig gedroogd is. Om die reden wordt het gebruikt bij de scheepsbouw (jachten), maar ook in tuinmeubelen. Misschien een gekke vergelijking, maar die staan ook in veel gevallen het hele jaar buiten en worden daarbij ook flink nat.

"Leuk detail: teakhout is ook gebruikt is in de Gouden Koets die in 1901 voor de Koninklijke Familie gebouwd is."

 

Hoe krijgt teakhout de bekende groene aanslag?

De groene aanslag in het teakhout komt doordat het hout buiten staat en wordt blootgesteld aan vocht en andere weer effecten. De aanslag wordt verzorgd door mossen en algen, waardoor het groen van kleur wordt en er bovendien zo uitziet. Niet heel wenselijk en gemakkelijk te verwijderen, daarom gaan we direct aan de slag om het teakhout weer prachtig schoon te krijgen!

 

Wat moet ik doen om de groene aanslag van teakhout te verwijderen?

Je kunt de groene aanslag verwijderen door het teakhout te behandelen met groene zeep, het teakhout te schuren, en nog meer. Helaas werkt dit niet blijvend, de groene aanslag verwijder je hier wel mee, maar dit komt daarna weer terug. Daar is zeker wat aan te doen. We gaan het teakhout schoonmaken en daarna behandelen voor een zo goed mogelijke bescherming tegen groene aanslag.

Daarbij wordt het direct ook beschermd tegen andere invloeden, het teak wordt namelijk water- en vuilafstotend gemaakt. Het beschermt ook tegen verdere schimmel- en algengroei en zorgt voor herstel van de originele kleur. Dit allemaal krijg je voor elkaar als je het teakhout schoonmaakt en behandelt met 2 fantastische producten, Teak Cleaner voor het schoonmaken en Teak Shield voor het behandelen. Beide producten zijn van Golden Care, een bedrijf dat sinds 1996 gevestigd is in het zuiden van Nederland en zich toelegt op de verzorging en bescherming van tuinartikelen. Golden Care heeft een flink assortiment aan schoonmaakproducten en onderhoudsmiddelen, onder andere voor textiel, wicker, kunststof, voor de BBQ en nog veel meer.

Laten we beginnen met het schoonmaken van het teakhout voordat we overgaan naar het verwijderen van de groene aanslag.

 

Stap 1:  Teak Cleaner

Voordat je het teakhout gaat schoonmaken, is het belangrijk dat je het vochtig nat maakt. Daarna de fles Teak Cleaner goed schudden voor gebruik. Behandel het teakhout met een spons of een zachte doek. Zorg dat het hele oppervlak gedaan is en laat het enkele minuten intrekken. Borstel vervolgens het teakhout schoon met een schuurspons in dezelfde richting als de groeven. Als laatste even goed afspoelen met water. Als het teak ruw aanvoelt na het reinigen, even opschuren met fijn schuurpapier en wacht tot het teak goed droog is. Zo zorg je ervoor dat het teakhout goed schoon en glad is en klaar is voor stap 2, een laag Teak Shield.

 

Stap 2: Teak Shield

Je brengt Teak Shield gemakkelijk aan met behulp van de bijgeleverde doek. Schud de fles goed voor gebruik en breng een dunne laag aan. Wacht enkele minuten en breng vervolgens een tweede laag aan. Wacht tot de tweede laag ingetrokken is en klaar! Meer hoef je niet te doen om de groene aanslag te verwijderen en daarnaast je teakhout zo goed mogelijk te beschermen tegen water, vuil, vlekken en invloeden van het weer.

Er zit nog maar één ding op; en dat is lekker genieten van je schone teakhouten tuinmeubelen zonder groene aanslag in de heerlijke zon!