Plantage teak

Een groot deel van onze meubelen wordt gemaakt van plantage teakhout. In het verleden werd er veel teakhout illegaal gekapt. In de tijd van Nederlands Indie zijn toen de eerste plantages aangelegd om het
illegaal kappen te voorkomen en de werkgelegenheid te vergroten. Op de plantages wordt ervoor gezorgd dat de teak bomen recht en langzaam groeien, dit is belangrijk om er goede meubelen van te maken. De plantages hebben voor werk en welvaart gezorgd en zijn nu ook te vinden in andere landen zoals, Pakistan en Zuid Amerika. Onze meubelen zijn grotendeels gemaakt van plantage teak afkomstig uit Java.De groei van teak 

Teakbomen lenen zich zeer goed voor teelt op een plantage. Ze gedijen goed in grootschalige aanplanten en zijn weinig gevoelig voor insecten en ziekten. Na 4 jaar zijn ze zelfs vrijwel brandbestendig. Op een goede bodem en in het juiste klimaat levert elke hectare Teakbomen een groeiend aantal kubieke meters hoogwaardig hout op en dat terwijl de productiekosten relatief laag zijn.

 

Plantage teakhout

Uit de praktijk is gebleken dat in Costa Rica de huidige teakplantages een gemiddelde houtproductie leveren van 15 tot 20 kubieke meter per hectare per jaar. Naarmate de bomen ouder worden, neemt de omvang ervan toe en daarmee ook de toepassingsmogelijkheden van het hout. Het hout van de 'laatste kap' is dan ook het meest waardevolle hout.  De productiestrategie is expliciet gericht op een optimale verhoudingtussen volume en kwaliteit. Door de uitgekiende plant- en kapschema's wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke productie van hoogwaardig kwaliteitshout. Kwaliteitshout herkent men aan de kleine en gelijkmatig verdeelde jaarringen die tezien zijn bij een dwarsdoorsnede van de boomstam. 

Teakhout uit Indonesië is een ander product dan het teakhout uit de meer traditionele groeigebieden in Azië. De houttechnologische kwaliteiten van teakhout afkomstig uit Indonesië  staat op hoog niveau.

 

Duurzaam?

Een veel gestelde vraag is of het hout duurzaam gekapt is. Het antwoord hierop is ja. Door onze eigen import hebben wij te maken met de certificaten die nodig zijn voor het importeren van goed teakhout. U vindt hier meer informatie over onder het kopje; Wat is houdt de Europese houtverordening in?