Tuinmeubelen binnen zetten, afdekken of gewoon buiten laten staan?

 

Bij de aanschaf van een nieuwe tuinset let je natuurlijk op veel dingen. Welke afmetingen passen in de tuin? Hoeveel zitplek wil ik hebben? Daarna volgt de vraag, van welk materiaal moet mijn tuinset gemaakt zijn, hoe houd ik de set het langste mooi? Moet ik straks mijn tuinmeubelen binnen zetten, afdekken of kan ik deze gewoon het hele jaar buiten laten staan?

 

Niet iedereen heeft de ruimte thuis om de tuinset na het seizoen ergens binnen op te bergen en dat is begrijpelijk. Gelukkig kunnen de meeste tuinmeubelen tegenwoordig prima buiten blijven staan, al dan niet met of zonder beschermhoes. Hieronder zullen we de belangrijkste materialen toelichten en welke bescherming deze tuinmeubelen nodig zullen hebben, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van je tuinmeubelen.

 

Teak tuinmeubelen buiten laten staan of afdekken?

Als u voor teakhouten tuinmeubelen heeft gekozen dan kunnen deze eigenlijk het hele jaar door buiten blijven staan. Teakhout is een hardhoutsoort die zeer geschikt is voor tuinmeubelen en zelfs veel gebruikt wordt in de scheepsbouw. Teakhout is ontzettend goed bestand tegen veel verschillende weersomstandigheden en temperatuurschommelingen waardoor teak tuinmeubelen het hele jaar door buiten kunnen blijven staan. Teak tuinmeubelen zijn doorgaans erg zwaar en blijven dus goed op hun plek staan tijdens een kleine herfststorm. Uiteraard zal het teak door de weersinvloeden gaan vergrijzen. Vind je dit niet mooi, dan kun je het teakhout behandelen met een teak protector die er voor zorgt dat de bruine houtkleur behouden wordt.  

Klik voor alle onderhoudsmiddelen

     Tuinmeubelen-buiten-laten-staan  

 

Aluminium tuinmeubelen beschermen

Aluminium wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt voor tuinmeubelen. In de collectie van SUNS wordt aluminium vaak gebruikt voor de frames in combinatie met teakhouten bladen. Om het aluminium te beschermen is er vaak al een dubbele poedercoat aangebracht. Deze coating zorgt voor een mooie matte afwerking. Aluminium tuinmeubelen kun je gerust het hele jaar door buiten laten staan. Aluminium roest namelijk niet. Aan aluminium tuinmeubelen heb je weinig onderhoud.

 

Rope tuinmeubelen beschermen

Rope tuinmeubelen zijn doorgaans gemaakt van polyester touw. Rope tuinmeubelen zitten ontzettend lekker door het gespannen touw wat nog een beetje meegeeft. Je hebt er eigenlijk ook geen tuinkussens op nodig. Het touw van de tuinmeubelen is over het algemeen kleurvast wat betekent dat het niet snel zal verkleuren en over een paar jaar nog steeds dezelfde kleur heeft. Rope tuinmeubelen drogen vrij snel en kunnen daarom de hele zomer prima buiten staan. Rope tuinmeubelen zijn wel gevoelig voor vlekken, maar die zijn er makkelijk uit te krijgen met water, een milde zeep en een borstel. Gedurende de winterperiode is het toch verstandig om de stoelen binnen neer te zetten of onder een overkapping. Dit zorgt ervoor dat de tuinmeubelen niet vuil worden en beschermd worden tegen extremere weersomstandigheden. De rope tuinmeubelen zullen op deze manier langer mee gaan.

 

Verkleuring van je kunststof tuinmeubelen tegen gaan

Kunststof tuinmeubelen of tuinmeubelen die deels uit kunststof bestaan zijn vaak gevoelig voor Uv-stralen waardoor de kleur snel vervaagt. Tegenwoordig zijn de nieuwste kunststof tuinmeubelen Uv-bestendig. Dit houd in dat het kunststof is voorzien van een speciale coat die verkleuring door Uv-stralen tegen gaat en het proces van verkleuren afremt. Om de kleuren nog langer mooi te houden is het raadzaam om de tuinmeubelen gedurende de winter als u ze niet gebruikt binnen te zetten of af te dekken met een beschermhoes.               Tuinmeubelen-afdekken   

Als je kiest voor een beschermhoes let er dan wel op dat je geen te kleine of te grote hoes koopt. Een te grote beschermhoes kan veel wind vangen waardoor deze dan makkelijker van de set af kan waaien. Twijfel je over de maten of voor welke hoes je dan het beste kan kiezen? We helpen je uiteraard graag.

Klik voor alle tuinmeubelhoezen