Een nieuw jaar betekent nieuwe trends, ook in tuinmeubel land. Wij zetten speciaal voor jou de belangrijkste tuinmeubel trends van 2019 op een rijtje!

Nu zitten we nog lekker binnen voor de haard en is het misschien nog wat lastig voor te stellen dat je over een paar maanden al heerlijk op je nieuwe lounge- of tuinset van het zonnetje kunt genieten. Wat is er nou leuker om nu al vanaf de bank inspiratie op te doen voor jouw tuinmeubelen in 2019!

 

1. Duurzame tuinmeubelen

Een trend die elk jaar weer een beetje populairder wordt is de trend van duurzaamheid.Tegenwoordig vinden wij het belangrijk dat de producten die wij kopen op vriendelijke wijze zijn vervaardigd en op een eerlijke manier zijn verkregen. 

Deze trend laat zich ook vertalen naar onze tuinen waarbij het dan voornamelijk gaat om de keuze voor duurzame en natuurlijke materialen voor onze tuinmeubelen. Materialen die meedoen aan deze trend zijn teakhout en eucalyptushout.

 

Teakhout

Teakhout is een tropisch hardhout afkomstig uit Zuidoost Azië. Omdat het veel gebruikt wordt voor verschillende doeleinden als indoor meubelen, tuinmeubelen, scheepsbouw, werkbladen en beeldhouwkunst wordt teakhout tegenwoordig ook verbouwd op plantages over heel de wereld. 

Teak groeit langzaam. Om te voorkomen dat vele bossen verloren gaan aan de teak handel bestaat er het FSC keurmerk wat betekent dat het hout duurzaam, milieuvriendelijk en eerlijk is verkregen. Het hout is dan afkomstig van speciale plantages die hiervoor zijn aangelegd.

 

Teak is een zeer geschikt materiaal om te gebruiken voor tuinmeubelen omdat het bestand is tegen flinke temperatuurschommelingen, die wij hier in Nederland zeker kennen. Teakhout is een stevig, levendig en natuurlijk materiaal wat rust en warmte uitstraalt in de tuin. Naarmate een tuinmeubel van teakhout langer buiten staat zal het tuinmeubel meer karakter krijgen en dus iets grijzer van kleur worden.

Teak is het meest duurzame houtsoort wat er bestaat. Teak werkt namelijk bijna niet, het is ontzettend sterk en gaat een leven lang mee. 

 

Teakhout kent verschillende voordelen. Een eerste voordeel is dat het weinig krimpt en nauwelijks water vasthoud. Daarnaast gaat het, zoals hierboven al is benoemd, ontzettend lang mee, is het ijzersterk materiaal en daarmee erg duurzaam. 

 

Er bestaan verschillende soorten teakhout. Zo kan je kiezen voor plantage teak of gerecycled teak. Wat het verschil is tussen deze twee soorten staat in deze blog uitgelegd. 

 

Eucalyptus

Eucalyptushout is net zoals teak een hardhout soort. Eucalyptushout is oorspronkelijk afkomstig uit Oceanië (Australië en Tasmanië). Net als teakhout wordt ook eucalyptushout nu op meerdere plekken in de wereld verbouwd. 

 

Eucalyptus is een zeer geschikt materiaal om te gebruiken voor tuinmeubelen. Het hout is van nature rood/bruin. Door het hout van de tuinmeubelen te bewerken met een speciale behandeling kan het hout dezelfde kleur krijgen als teakhouten tuinmeubelen. Net als teak zal ook eucalyptus na een tijdje grijs gaan kleuren. 

 

Eucalyptushout lijkt veel op teakhout maar het voordeel is dat het vele malen goedkoper en daarmee een goed alternatief is. De reden dat eucalyptushout goedkoper is dan teakhout is voornamelijk omdat eucalyptus veel sneller groeit maar daarom ook minder olie bevat en dus sneller verkleurt. 

 

Teak is het duurzaamste hout wat er bestaat. Eucalyptus is een mooi en duurzaam alternatief in een iets lagere prijsklasse in tuinmeubelland.

 

2. Tuinmeubelen voorzien van all weather kussens Tuinmeubel Eucalyptus

De titel zegt het al. All weather kussen zijn kussens die bestendig zijn tegen het weer. De all weather kussens vinden een regenbuitje niet erg en kunnen deze goed hebben. Je hoeft dus niet bang te zijn als het plotseling gaat regenen. De kussens kunnen gedurende de zomer lekker buiten blijven liggen op de tuinmeubelen zodat deze er ten alle tijden op en top uitzien, ook als het weer even niet meezit. 

 

Maar hoe werkt dat dan?

All weather tuinkussens zijn voorzien van een waterafstotende stof wat het makkelijk maakt om de kussens snel schoon en/of droog te vegen. Daarnaast hebben de all weather kussens een waterdoorlatende vulling waardoor het water er eenvoudig weer uit kan lopen of ze hebben een waterdichte hoes om de vulling zitten. Dit ligt even aan het soort all weather kussen. Hoe dit precies werkt is te zien op de onderstaande link waarbij wij de werking laten zien in een leuk filmpje!

 

Het grote voordeel van deze kussens op je tuinmeubel is dat je binnen geen ruimte meer hoeft te maken om deze op te bergen en niet meer hoeft te vechten om wie s avonds de tuinkussens moet opbergen. Wel is het aan te raden om de kussens gedurende de winter te bewaren in een mooie waterdichte kist of leg eenvoudig een hoes over de tuinmeubelen met kussens die de set zullen beschermen tegen winterse buien.

 

3. Aluminium tuinset

De derde trend is het gebruik van aluminium in tuinmeubelen. Dit is te merken aan het grote aanbod van aluminium lounge- en tuinsets. Ook bij ons in de showroom is deze trend veelvuldig te vinden. Zo zal je bij ons meerdere tuinmeubelen vinden met een aluminium frame al dan niet gecombineerd met hout, maar ook aluminium tafelonderstellen, bijzettafels en tuinstoelen waarin aluminium verwerkt is. 

 

De kenmerken van aluminium zijn het lichte gewicht en dat het materiaal weinig onderhoud behoeft. Daarnaast is aluminium ook nog eens erg sterk wat niet geheel onbelangrijk is bij een mooie duurzame tuinset of tuinmeubel. Aluminium zorgt ook voor een stoere look van de tuinset en geeft een robuuste touch aan je tuin.

 

Het voordeel van dit materiaal is dat jouw tuinmeubel makkelijk schoon te maken is, bijvoorbeeld vlekken die ontstaan na een regenbui van opspattend water zijn gemakkelijk weg te vegen. Een ander voordeel van aluminium ten opzichte van staal is dat het niet roest. Kleine beschadiging? Geen probleem dus. 

Tuinmeubel Aluminium

4. Rope tuinstoelen

De laatste trend is een trend waaraan je niet gaat ontkomen dit jaar: Rope.

Deze trend zie je niet alleen terug in tuinstoelen en tuinmeubelen maar ook in loungesets. 

Rope is gevlochten touw, het materiaal wat voor het touw gebruikt wordt kan verschillen, het rope wat wij in onze tuinmeubelen gebruiken is gemaakt van polyester. 

Het materiaal zorgt ervoor dat er veel verschillende designs mogelijk zijn. De touwen kunnen op verschillende manieren gevlochten en/of geknoopt worden wat er voor zorgt dat je je kan onderscheiden met een uniek tuinmeubel. Naast de verschillende manieren van knopen en vlechten is er ruime keuze in verschillende kleuren. Wil je graag een kleuraccent toevoegen in de tuin? Kies dan eens voor een blauwe of oranje tuinstoel van rope. Alles is mogelijk. 

 

Het grote voordeel van rope tuinmeubelen is dat het licht van gewicht is en dat je geen tuinkussens nodig hebt. Het touw is dusdanig gespannen dat de stoel een comfortabele fit heeft en dat het vormt naar je lichaam.